Iako se većina majki trudi da objasni muškom djetetu da žensko treba tretirati sa poštovanjem, sve to ostaje na teoriji, dok dječak ne usvoji kroz lični očev primjer.

Sigurno ste bar jednom u životu čuli stav da više nema pravih muškaraca. Ne znaju da poprave sitne kvarove kod kuće, nemaju manire, ne znaju ništa da rade, ne znaju da se ponašaju prema ženama…

To možda i ne treba da vas čudi, budući da su u posljednje vrijeme očevi sve manje zainteresovani za djecu, pa tako dječaci 90 posto vremena provode sa ženama – u vrtiću i školi, 95 posto radnika je ženskog spola.

Ako ni kod kuće ne provode vrijeme sa svojim ocem, neće naučiti ključne 4 stvari koje su potrebne da bi dječak izrastao u pravog muškarca!

1. Kako pobjediti i izgubiti

U današnje vrijeme, roditelji često “nadoknađuju” vrijeme koje nisu proveli sa djecom skupim poklonima, i misle da su tako završili stvar. Udovoljavaju im u svemu, žele da im pruže sve najbolje, ali zaboravljaju da ih nauče da je sastavni dio života, osim pobjede, poraz. I da je poraz ponekad dobar, jer nas uči važnim lekcijama. Tako dobijamo razmažene muškarce, koji u budućnosti ne umijju ni za šta da se potrude, sami izbore i na kraju dobiju, već čekaju sve na gotovo, kao kod svojih roditelja.

2. Ponašanje prema ženama

Iako se većina majki trudi da objasni muškom djetetu da žensko treba tretirati sa poštovanjem, sve to ostaje na teoriji, dok dječak ne usvoji kroz lični očev primjer, odnosno kako se on ponaša prema majci. Ukoliko majka daje sve od sebe da pokaže sinu da je lijepo ponašanje prema ženama jedino ispravno, ako dječak cijelog detinjstva bude gledao oca koji je drzak, psuje ili čak bije ženu, teško da će naučiti nešto drugo, i to je tačka u kojoj potencijalni džentlmen postaje potencijalni nasilnik i samoživac bez manira.

3. Kako da se odbrani

Otac je najbolja osoba koja može da nauči sina kako da postane čvrst i jak, da se zauzme za sebe. Kada muškarac objasni dječaku da ljubaznost nije znak slabosti, to će lakše usvojiti nego kada mu to kaže majka – veliki procenat muškaraca (pa i onih u razvoju) misle da su žene slabiji spol i da se takva reakcija od žene i očekuje, ali ne i od muškarca. Otac (često iz iskustva) može lako da nauči svog sina kako da izbjegne konfliktne situacije i tuče.

4. “Muška posla”

Današnji mladići rijetko znaju i sijalicu da promjene, a kamoli da poprave šporet, okače luster, promjene gumicu na česmi i slično. Sjetite se svog oca – on je vjerovatno kao i većina starijih muškaraca rijetko zvao majstora, već je znao sam da opravi kvarove po kući. Neki očevi misle da to njihov sin ne treba da radi, druge ne interesuje da im to pokazuje, ali bilo kako bilo, rezultat je nesposoban odrastao čovjek koji će i za najbanalniji problem morati da traži stručnu pomoć i plaća druge za ono što je i sam mogao da uradi, piše “Stil“…